Skip to content Skip to footer

Kepçe kulak ameliyatı (otoplasti)

Nedir Kulak Estetiği?

Duyma işlevini yerine getirmemizi sağlayan kulaklarımız, bazı gelişimsel sorunlardan dolayı yapı olarak bozukluklar gösterebilmektedir. Kulaklarda görülen estetik sorunların başında ise kepçe kulak adı verdiğimiz, kulakların ön tarafa doğru daha kıvrımlı olduğu durumlar gelmektedir. Kulak ameliyatı, genelde kulaklarda edinsel veya doğumsal sebeplerden dolayı oluşan yapı bozukluklarının giderilmesi işlemlerine verilen addır.

Özellikle kulaklarda doğumsal olarak yokluk durumu, kulak kıkırdak yapısında şekil bozukluğu ve çıkıntılar, kulakların estetik olarak olumsuz bir görünüşe sahip olmalarına neden olabilir. Bu durumların tamamı, kulak estetiği uygulamaları ile ortadan kaldırılabilmektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, kulaklarda meydana gelen bozuklukların en sık görüleni ise kepçe kulak durumudur.

Kepçe Kulak Nedir?

Kepçe kulak, toplumsal olarak kulakların normalden daha büyük ve öne doğru kıvrılmış bir şekilde olması olarak bilinse de; aslında kepçe kulak görülen kişilerin kulakları da normal büyüklüktedir. Ancak, öne doğru kıvrımlı olmalarından dolayı kulaklar olduğundan daha büyük görünmektedir.

Bilindiği gibi, kulakların gelişimi 6 yaşına kadar devam eder ve sonrasında durur. Bu süreçte kulakların dümdüz bir yapıda olması, kıkırdak yapıda bozukluk görülmesi ve öne doğru kıvrımlı olması gibi durumlar, estetik görüntüyü bozar. Tüm bu durumlar ise kepçe kulak estetiği ile tedavi edilebilen sorunlar arasında yer alır.

ÖNEMLİ!

Estetik uygulamaların birçoğu 18-20 yaşlarından sonra, ilgili bölgede gelişim tamamlandıktan sonra yapılmakta olsa da; kepçe kulak estetiği, çocuklarınızın okula başlayıp arkadaş çevresinden rahatsız edici durumlarla karşılaşmalarını önlemek adına 6 yaşından itibaren yapılabilir.

Nitekim bize başvuran hastaların büyük bir çoğunluğu 18 – 30 yaş aralığındadır. Oysa bu sorun, çocuk yaşta tedavi edilebilecek iken yıllarca bireylerle birlikte gelir ve bu da sık karşılaştığımız çevresel eleştiri kaynaklı psikolojik sorunları beraberinde getirir. Bu gibi durumları daha önce yaşamış olan ebeveynler, kadınlar kulübü gibi platformlarda paylaşılan deneyimlere göz atarak fikir edinebilirler.

Ayrıca merkezimizde kepçe kulak ameliyatı (otoplasti) gerçekleştirdiğimiz bireylerin hemen tamamı, kulakları estetik görünüme sahip olduktan sonra özgüven kazanmış, kendisiyle barışık bireyler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kepçe kulak ameliyatı (otoplasti) çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz cerrahi müdahalelerin başında, kulak kıvrımlarının olması gerektiği gibi gelişmemesi ve kafa ile kulak arasındaki açının normalden daha büyük olması durumu gelmektedir.

Bu doğrultuda, hastalarımız genellikle kulaklarının kafaya neredeyse yapışık olmasını talep etmektedir. Bizler, estetik açıdan en güzel görüntünün elde edilmesi adına, kulağın kafa yapısıyla olan boşluğunun en uygun derecesini tespit ederek estetik işlemleri gerçekleştirmekteyiz.

Kepçe kulakta değişik tipler var mıdır?

Evet, kulak kıkırdak dokusunun bir kulakta veya her iki kulakta yapısal bozukluklara sahip olması durumunda, kepçe kulaklarda çeşitli tip farklılıkları görülebilir. Örneğin, yalnızca bir kulakta öne doğru kıvrımlı yapı görülmesi ya da kulak kıvrımlarının tam oluşmamasına bağlı olarak kulakların düz bir yapıya sahip olması gibi durumlar bu çeşitliliklere örnek olarak verilebilir.

Kepçe kulak ameliyatı (otoplasti) ne zaman yapılmalıdır?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, otoplasti ameliyatı kulaklarda gelişim tamamlandıktan sonra yapılması daha uygun olan bir estetik uygulamadır. Ortalama 6 yaş civarında tamamlanan kulak gelişimi sonrasında, yapısal bozukluklar çocuğun arkadaş ortamında alay konusu olmasına neden olabilir.

Üstelik bu yaşlardaki çocuklarda henüz duygusal gelişim tam olarak oluşmadığından, acımasız eleştiri ve şakalar psikolojik sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, erken yaşta müdahale edilmesi büyük önem taşır.

Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Küçük yaştaki hastalarımızın operasyonlarını genellikle genel anestezi altında yaparken, erişkin hastalarımızın tedavisini lokal anestezi ile gerçekleştirmekteyiz. Ortalama 1 – 1,5 saat süren operasyon, kulaklardaki şekilsel bozuklukların giderilmesini sağlar.

Öncelikle, anestezi uygulandıktan sonra kulak kepçesinin arka kısmından bir miktar deri parçası çıkarılır ve kulağa şekil vermek için gerekli işaretlemeler yapılır. Kıkırdak dokuyla ilgili sorunlarda, açılan bölümden törpüleme ve şekillendirme gibi işlemler gerçekleştirilir.

Daha sonra, kulağın gerekli şekle kavuşturulması ve kafa ile olan açının ayarlanması işlemleri yapılır. Bazı durumlarda, kulak memesinin daha da öne kıvrıldığı gözlemlenir. Böyle durumlarda, kulak memesinin arkasından bir doku alınarak, kulak memesinin arkaya kıvrılması ve normal görünüm kazanması sağlanır.

İşlem sonrasında, operasyon sonrası oluşacak görüntüyü gizlemek adına saç bandı ile kolaylıkla kapatılabilecek şekilde pansuman yapılır. Genellikle 4. ve 15. günlerde kontroller gerçekleştirilir ve istenilen görüntü elde edildikten sonra, operasyon bölgesindeki yaraların iyileşmesi beklenir.

Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Genellikle işlem sonrası ilk gün hastalarımız merkezimize tekrar davet edilir, pansuman temizlenir ve yenilenir. Kulakta tam iyileşmenin sağlanması için ilk gün kontrolünde saç bandı takılması önerilir. Bu saç bandının yaklaşık 3 hafta süreyle kullanılması gereklidir.

Aksi halde, kulaktaki kıkırdak yapı eski haline dönme eğilimi gösterebilir. Ancak saç bandı kullanıldığında, kıkırdak yapı bu süreçte tekrar sertliğini kazanır ve operasyon sırasında elde edilen görüntü korunur.

Ayrıca, saç bandı hem kıkırdağın eski haline dönmesini engeller hem de kulakta ödem oluşumunu ve uyurken kulağın yastığa sürtünmesini önler.

ÖNEMLİ

Kepçe kulak estetiği ameliyatından sonra birkaç hafta saç kurutma ve fön makinaları kullanılmamalıdır.

Kepçe Kulak Estetiği Sonrasında İz Kalır mı?

Ameliyat sonrasında, ilk kesinin yapıldığı kulak arkasında kesi izi görülebilir. Ancak bu iz yalnızca dikkatli şekilde kafanın arka kısmından bakıldığında fark edilir. Yaklaşık 12 ay sonra bu kesi izi tamamen kaybolacaktır. Profesörümüz bu alanda 15 yılı aşkın süredir uzmandır. Hakkında daha fazla bilgi okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Kepçe Kulak Ameliyatı (Otoplasti) Sonrası Yaşanabilecek sorunlar Nelerdir?

Tüm cerrahi müdahalelerde görülebilecek olan kanama gibi komplikasyonlar, kepçe kulak estetiği ameliyatları sonrasında da görülebilir. Bu durumda, kulak içinde biriken kanı enjektör yardımıyla boşaltmaktayız.

Öte yandan, cerrahi operasyonlar sonrası enfeksiyon oluşması sık karşılaşılan bir durum olmakla birlikte, kepçe kulak estetiği operasyonlarında bu ihtimal oldukça düşüktür. Çünkü bu estetikte müdahale daha çok kıkırdak dokuya yapılmaktadır.

Nadir de olsa, kıkırdak yapıda enfeksiyon oluşması ve bunun geç fark edilmesi halinde, ikinci bir müdahale ile kıkırdak onarımı yapılabilmektedir.

Tam iyileşme süreci dediğimiz yaklaşık 3 haftalık sürecin öncesinde bazı hastalarımız, kulaklarında hâlâ daha dolgun bir görünüm ve öne kıvrımlı yapıdan duydukları memnuniyetsizliği dile getirebilir. Ancak bu durum, ameliyat sonrası oluşan ödemlerin henüz tamamen geçmemesinden kaynaklanmaktadır. Ortalama 3 hafta sonunda kulak yapısı netlik kazanır ve hastalarımız daha sağlıklı bir değerlendirme yapabilir.

Daha fazla bilgi almak için buraya tıklayın.

 

Leave a comment

Ara
Whatsapp
İnstagram