Duyma işlevini yerine getirmemizi sağlayan kulaklarımız, bazı gelişimsel sorunlardan dolayı yapı olarak bozukluklar gösterebilmektedir. Kulaklarda görülen estetik sorunların başında ise kepçe kulak adı verdiğimiz kulakların ön tarafa doğru daha kıvrımlı olduğu durumlar gelmektedir.

Nedir Kulak Estetiği?

Kulak estetiği ameliyatı, genelde kulaklarda edinsel veya doğumsal sebeplerden dolayı oluşan yapı bozukluklarının giderilmesi işlemlerine verilen addır. Kulaklarda doğumsal olarak yokluk durumu, kulak kıkırdak yapıda şekil bozukluğu ve çıkıntılar, kulakların estetik olarak olumsuz bir görünüşe sahip olmalarına neden olabilir. BU durumların tamamı kulak estetiği uygulamaları ile ortadan kaldırılmaktadır. Yukarıda da bahsettiğim gibi kulaklarda meydana gelen bozuklukların en sık görüleni ise kepçe kulak durumudur.

Kepçe Kulak Nedir?

Kepçe kulak, toplumsal olarak kulakların normalden daha büyük ve öne doğru kıvrılmış bir şekilde olması olarak bilinse de; kepçe kulak görülen kişilerin kulakları da normal büyüklükte olup, öne doğru kıvrımlı olmalarından dolayı daha büyük görülmektedir.

Kulakların gelişimi, 6 yaşına kadar devam eder ve sonrasında durur. Kulakların bu süreçte dümdüz bir yapıda olması, kıkırdak yapıda bozukluk görülmesi, öne doğru kıvrımlı olması gibi durumlar, estetik görüntüyü bozar ve kepçe kulak estetiği ile tedavi edilebilen durumlar arasında değerlendirilir.

ÖNEMLİ!

Estetik uygulamaların birçoğu 18-20 yaşlardan sonra ilgili bölgede gelişim tamamlandıktan sonra yapılıyor olsa da kepçe kulak estetiği 6 yaşından sonra çocuklarınız okula başlayıp arkadaş çevresinden rahatsız edici durumların oluşması engellenmelidir.

Bize başvuran hastaların birçoğunun 18 – 30 yaşa aralığında olması, çocuk yaşta tedavi edilebilecek olan bir sorunun bu yaşlara kadar bireylerle birlikte gelmesi, sık karşılaştığımız çevresel eleştiri faktörleri kaynaklı psikolojik sorunları da beraberinde getirmektedir. Bu durum daha önce karşılaşmış olan ebeveynler kepçe kulak ameliyatını geç yaptırmalarından dolayı sorun yaşayan ebeveynlerin kadınlar kulübü gibi platformlarda paylaştıkları deneyimlere göz atabilirler.

Merkezimizde kepçe kulak ameliyatı (otoplasti) gerçekleştirdiğimiz bireylerin hemen tamamı, kulakları estetik görünüme sahip olduktan sonra kendine güveni artmış, kendisi ile mutlu olabilen bireyler olarak karşımıza çıkıyor.

Kepçe kulak ameliyatı (otoplasti) çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz cerrahi müdahalelerin başında;

Kulak kıvrımlarının olması gerektiği gibi gelişmediği ve kafa ile kulak arasındaki açının normalde olması gerekenden daha büyük olduğu durumlar gelmektedir.

Hastalarımız yaşadığı kulak ile kafa arsındaki açının büyük olmasından dolayı estetik taleplerinde genelde neredeyse kulağın kafaya yapışık olmasını isterler. Bizler estetik olarak en güzel görüntünün elde edilebilmesi adına kulağın kafa yapısıyla olan boşluğunun en doğru derecesini tespit ederek estetik işlemleri gerçekleştiririz.

Kepçe kulakta değişik tipler var mıdır?

Kepçe kulaklarda görülen farklılıklar; kulak kıkırdak dokunun bir kulakta veya iki kulakta yapısal bozukluklara sahip olması, kulaklardan sadece birinin öne doğru kıvrımlı olması, kulak kıvrımlarının tam oluşmamasından dolayı iki kulakta veya tek kulakta düz yapının görülmesi olarak çeşitlendirilebilir.

Kepçe kulak ameliyatı (otoplasti) ne zaman yapılmalıdır?

Yukarıda da bahsettiğim gibi otoplasti ameliyatı, kulaklarda gelişim tamamlandıktan hemen sonra yapılması daha uygun olan bir estetik uygulamadır. Ortalama 6’lı yaşlarda gelişimi tamamlanan kulaklarda görülen yapısal bozukluklar, çocuğun arkadaş ortamında alay konusu olması gibi sorunları da beraberinde getirir. O yaşlardaki çocuklarda henüz tüm duyguların oluşmamasından kaynaklı acımasız eleştiri ve şakalar, kepçe kulak sorunu olan çocuklarda psikolojik sorunların görülmesine sebep olabilir.

Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Küçük yaşta kepçe kulak tedavisi için bizi tercih eden hastalarımızın operasyonlarını genel anestezi altında yapıyor iken; erişkin hastalarımızın tedavilerini genelde lokal anestezi ile gerçekleştirmekteyiz. Ortalama 1- 1,5 saat süren operasyon kulaklardaki şekilsel bozuklukların giderilmesini sağlamaktadır.

Anestezi uygulandıktan sonra kulak kepçesinin arka kısmından bir miktar deri parçasını çıkarıp, kulağa şekil vermek için gerekli işaretlemeleri yaparız. Kıkırdak doku ile ilgili olan sorunlarda deri parçasını açtığımız bölümden törpüleme, şekillendirme gibi işlemler yapılır, kulağın gerekli şekle kavuşturulmasından sonra kafa ile arasındaki açıyı ayarlamak için işlemleri gerçekleştiririz. Bazı durumlarda ön tarafa doğru kıvrımlı olan kulak memesinin işlem tamamlandığında daha da öne kıvrıldığı görülmektedir. Bu gibi durumlarda kulak memesinin arkasından bir doku alarak kulak memesinin de arkaya kıvrılmasını, normal görünümü almasını sağlarız.

İşlem sonrasında dışarıdan operasyon sonrası oluşacak görüntünün engellenmesinde yardımcı olacak, saç bandı ile kolay kapanacak şekilde bir pansuman koyuyoruz. Genellikle 4 ve 15. Günlerde kontrollerimizi yapıyor ve gerekli görüntüyü elde etmemiz durumunda operasyon bölgesindeki yaraların iyileşmesini bekliyoruz.

Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Kulak estetiği işlemlerinden sonraki ilk gün hastalarımız tekrar merkezimize davet edilir ve pansuman temizlenerek tekrarlanır. Kulakta tam iyileşmenin sağlanması için ilk gün kontrolünde bir saç bandı takar ve bu saç bandının ortalama 3 hafta kullanılmasını öneririz.  Kepçe kulak ameliyatlarında kulaktaki kıkırdak yapı, bu saç bandı kullanılmazsa eski haine dönme eğiliminde başarılı olacaktır. 3 hafta saç bandının takılı olması durumunda ise kıkırdak yapı bu süreçte tekrardan sertliğini kazanacak ve operasyon esnasında sağlamış olduğumuz görüntüyü koruyacaktır. Saç bandı, kıkırdak yapının eski haline gelme eğilimini azaltmakla birlikte kulakta ödem oluşması ve özellikle uyurken kulağın yastığa sürtünmesini engellemesidir.

ÖNEMLİ

Kepçe kulak estetiği ameliyatından sonra birkaç hafta saç kurutma ve fön makinaları kullanılmamalıdır.

Kepçe Kulak Estetiği Sonrasında İz Kalır mı?

Kepçe kulak ameliyatı sonrasında ilk kesinin açıldığı kulak arkasında kesi izi görülür ancak bu izi dikkatli bir şekilde kafanın arka tarafından baktığınızda görebilirsiniz. Yaklaşık 12 ay sonra kesi izi tamamen ortadan kaybolacaktır.

Kepçe Kulak Ameliyatı (Otoplasti) Sonrası Yaşanabilecek sorunlar Nelerdir?

Cerrahi müdahalelerin tamamında görülebilecek kanama vb. sorunları kepçe kulak estetiği ameliyatları sonrasında da görmekteyiz. Bu durum görüldüğü takdirde kulak içinde biriken kanı enjektör ile boşaltabiliyoruz.

Cerrahi operasyonlar sonrasında enfeksiyon görülmesi sık karşılaşılan bir durum olmakla birlikte kepçe kulak estetiği operasyonlarında bu duruma çok az rastlanmaktadır. Kepçe kulak estetiğinde müdahalenin büyük bir kısmı kıkırdak dokuya yapıldığından enfeksiyon görülme ihtimali oldukça düşüktür. Düşük bir ihtimal olsa da kıkırdak yapıda enfeksiyon görülmesi ve enfeksiyonun geç fark edilmesi gibi durumlarda ikinci bir müdahale ile kıkırdak onarımı yapmaktayız.

Ameliyat sonrasındaki tam iyileşme süreci dediğimiz ortalama 3 haftalık sürecin öncesinde bazı hastalarımız kulaklarında daha dolgun bir görünüm ve halen öne kıvrımlı bir yapı görünümünden duydukları memnuniyetsizliği dile getirirler. Bu durum ameliyatı takip eden süreçteki ödemlerin tam olarak ortadan kaybolmamasından kaynaklı olup ortalama 3 hafta sonra sahip olacakları kulak yapısı ile ilgili net bir fikre sahip olabilirler.