Yaşadığımız çevrede sıklıkla duyduğumuz terimlerden olan horlama ve uyku apnesi sorunları, yaşam kalitesini doğrudan etkileyen faktörlerdendir. Çoğu insan tarafından horlama bir hastalık olarak görülmez, bu sebepten dolayı ülkemizde horlama tedavisi son dönemlerde yeni yeni duyduğumuz tedavi şekillerinden birisi olarak karşımıza çıkar. Yapılan araştırmalara göre ülkemizde %30’lara varan horlama sorunu yaşayan kişilerin büyük bir çoğunluğu tedavi için sadece yatma pozisyonlarını değiştiriyorlar.
Horlama sorunları CPAP maskesi, horlama protezi ve horlama ameliyatları ile tamamen ortadan kaldırılabilen bir sorun olup en net sonuç veren yöntem ise horlama ameliyatlarıdır.
Horlama Nedir?
Horlama, toplumun bir kesimi tarafından önemsenmeyen, bir kesimi tarafından da direkt uyku apnesi ile ilişkilendirilen bir durumdur. Yaşam kalitemizi doğrudan etkileyen horlama, hava kanallarının bir kısmının kapanması, kasların gevşememesi veya boğaz bölgesinin genişlemesinden dolayı hava yolunda rahat nefes alışverişi olmaması ve tıkanıklıktan kaynaklı olarak ortaya çıkan titreşimden çıkan ses olarak adlandırılabilir.
Horlama Nedenleri Nelerdir?
Horlama genel olarak ağız ve burun yapısında meydana gelen sorunlar ile yaşam tarzınıza bağlı bazı alışkanlıklardan da ortaya çıkabilir. Bu sebeplerden bazıları;
- Alkol tüketimi,
- Aşırı kilo,
- Halk arasında küçük dil olarak bilinen uvula veya damakta şişme görülmesi,
- Hamilelik,
- Uyku şekli,
- Burun ve çene yapısında bozukluklar,
- Kalp, yüksek tansiyon gibi kronik hastalıklar,
- Uyku apnesi
Olarak karşımıza çıkar.
Horlama Belirtileri Nelerdir?
Horlama eylemi uykuda gerçekleştiğinden genelde insanların kendisi tarafından fark edilemez. Uyku esnasında horlamanıza şahitlik eden yakınlarınız vasıtasıyla horladığınızı öğrenebilirsiniz. Bunun dışında horlama sorunu olan kişiler;
- Gün içinde halsizlik,
- Boğaz bölgesinde uyku sonrası tahriş,
- Uyanmada zorluk çekme,
- Geceleri bir anda nefes nefese uyanma,
- Çarpıntı ve uykuya zor dalma gibi belirtiler ile horlama rahatsızlıkları olduğunu anlayabilirler.
Horlama Ameliyatı nasıl Yapılır?
Horlama tedavileri içinde en etkili yöntem olan horlama ameliyatları birkaç farklı tür işlemi içermektedir. Horlamanın en sık rastlanan nedenleri şöyle sıralanabilir:
UPPP Ameliyatı: Horlama tedavisinde en çok tercih gerçekleştirilen ameliyatlardan birisidir. Uygulama genel anestezi ile yapılır. Anestezi sonrasında küçük dil adı verilen uvulanın küçültülmesi, yumuşak damak dokunun bir kısmıyla birlikte bademciklerin de alınması adımlarını izlediğimiz bu ameliyatlarda lazer teknolojilerden de faydalanmaktayız. Lazer teknolojiler, ameliyat esnasında kanamanın oldukça az olması ve işlem gören dokunun daha hızlı iyileşmesi nedeniyle son dönemlerde sıkılıkla tercih ettiğimiz yöntemlerin başında gelir.
Pillar damak implantı: Horlama ameliyatları içerisinde kullandığımız yöntemlerden birisi olan pillar damak implantı işlemleri, düşük damak kaynaklı horlama sorunlarını gidermek için uygulanmaktadır. Özel çubukların damağa yerleştirilmesi ile damağın aşırı hareketleri azaltılır ve damağın geriye düşmesi engellenir.
Dil Kökü Dokusunun Alınması: Uyku esnasında tıkanıklık oluşturarak horlamaya sebep olan dil kökünün cerrahi müdahale ile çıkarılması işlemidir.
Uyku apnesi gibi büyük sorunları beraberinde getirecek horlama tedavileri hakkında Çankaya, Ankara’da bulunan kliniğimizde sizler kahvenizi içerken detaylı bilgilendirmeyi yapabiliriz.