İşitme azlığı (işitme kaybı), birçok değişik sebepten dolayı kaynaklanabilir. Tek taraflı ya da iki taraflı olan işitme azlığı, ilerleyici ve dalgalanma gösteren şekillerde olabilir. Çocuklarda ve yetişkinlerde farklı sebepler işitme kaybına neden olabilir. İşitme kaybı ile birlikte kulakta akıntı, dolgunluk hissi, baş dönmesi, kulak çınlaması ve kriniyal sinir tutulumu görülebilir.
Akut yani hızla gelişen işitme kaybı ani bir idiyopatik işitme kaybı, viral enfeksiyon, bakteriyel enfeksiyon, yarım dair kanalları sıvısındaki anormallikler, travma, tümörler, damarsal problemler, sinir ve otoimmün hastalıkları ve ilaç yan etkileri sebepli olabilir.
İşitme Kaybı Nedenleri
Kızamık, kızamıkçık, kabakulak, Epstein-Bar(EBV) virüsü kulağı direkt etkileyerek değişik derecelerde, geçici ya da kalıcı işitme kaybı gibi olumsuz durumlara sebep olabilirler. Bu tip durumlarda baş dönmesi de buna eşlik edebilir ya da görülmeyebilir. Yine bu enfeksiyonlar zehirli etki ile sinirsel tip işitme kaybına neden olabilirler.
Ramsay-Hunt sendromu tipik sinir tutulumu yaparak yüz siniri ve işitme-denge sinirini etkiler ve işitme kaybı yapabilir.
Fungal ya da bakteriyel menenjitler labirenti olumsuz etkiler ve ani işitme kaybına neden olurlar. Bakteriyel menenjit sonrası çocuklarda sinirsek tip işitme kaybı oranı %3.5 ile %37 arasında seyreder.
Akut orta kulak iltihabı, labirinti etkileyen bir kronik orta kulak iltihapları ve sifilis (Bel soğukluğu) ani işitme kaybının diğer enfeksiyon kaynaklı sebepleridir.
Yarım daire kanalları anormallikleri yükselip alçalan, kalıcı ani işitme kaybına sebep olabilir. Ağır kaldırma, kafa travması ya da barotravma yarım daire kanalı içindeki sıvının bir açıklıkla dışarı sızması (Perilimfatik fistül) neden olabilir. Yarım daire kanalları sıvısında basınç artması, tipik olarak, alçak frekanslarda işitme kaybına neden olabilir.
Kohlea (Salyangoz) ilgili damarsal olaylar ani işitme kaybına neden olabilir. Labirintin ve kohlear atardamar tromboz (Damar içinde kanın pıhtılaşması) ya da embolisi (Pıhtılaşan kanın damarla taşınarak daha küçük damarları tıkaması) sık rastlanan bir durum değildir.
Kan akışkanlıüında meydana gelen azalma da kohleanın kanlanmasının da azalmasına bağlı olarak işitme kaybı oluşabilir. Küçük damarların tıkanması ile oluşan damar sertliği ve orak hücreli anemi gibi rahatsızlıklar bir diğer işitme kaybı sebeplerindendir.
Kafa travması, yüksek ses geçici ve kalıcı akut işitme kaybına sebep olur. Kafa travmasına bağlı olarak oluşan temporal kemik kırıklarında ileti ya da sinirsel tip işitme kaybı oluşabilir. Temporal kemikte kırık oluşmadan da labirent zarının sarsıntıya bağlı olarak oluşan hasarlar da işitme kaybı yaratabilir.
İki Taraflı ve Yavaş İlerleyen İşitme Kaybının Sebepleri
Presbiakuzi (Yaşlanmaya bağlı işitme kaybı), yüksek sese maruz kalma ve ailesel kaynaklı sinirsel tip işitme kaybı yaşanabilir. Eğer işitme kaybı tek taraflı ve sinirsel tipte ise; retrokohlear patolojik mutlaka araştırılmalıdır. Tek taraflı işitme kayıplarında iletim komponenti var ise; sebebi otoskleroz, efüzlü kronik orta kulak iltihabı, malleus (Örs) kemiğinde hareket kaybı, orta kulak elemanlarında kireçlenme, kulak zarında kireçleme, kulak zarı deliği, kemikçik zincirde devamlılık gibi durumlar akla gelmeli ve hasta bu yönde tedaviye yönlendirilmelidir.
Beyin ve temporal kemiğe uzak olan organların tümörlerinin yayılmasının sonucunda hızlı ilerleyen ve ani gelişen işitme kayıpları görülebilir. Bu tip durumlarda çınlama, baş dönmesi, denge bozukluğu ve yüz felci gibi belirti ve bulgular işitme kaybına eklenebilir. Akciğer, meme, mide, böbrek, bronşlar ve prostata tümörleri potansiyel olarak temporal kemiğe, beyine ve kafa tabanına yayılım yaparak işitme kaybına neden olan etkenlerdendir.
Çocuklarda işitme kaybı var ise; çok sayıda faktörün etkili olduğu gerçeği unutulmamalı, bu sebepten özellikle çocuklarda görülen işitme kaybı durumlarında merkezimizde erken teşhis için sizleri merkezimize beklemekteyiz.